Witamina D3 – istotne właściwości
W ostatnim czasie witamina D3 zyskuje coraz większą popularność. Wszędzie słyszymy o wielu jej istotnych właściwościach, mających wpływ na nasz organizm oraz zagrożeniach, jakie niosą za sobą jej niedobory. Czy moda na tę witaminę jest słuszna? Przeanalizujmy to dokładniej.
Spis treści
Właściwości
Witamina D jest grupą rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych. Najważniejsze znaczenie mają dwie jej formy: witamina D2 – ergokalcyferol, występujący w organizmach roślinnych i witamina D3 – cholekalcyferol, występujący w organizmach zwierzęcych. Skupmy się jednak na witaminie D3 i jej najważniejszych właściwościach.
Jak wykazują badania, niedobory tej witaminy mogą sięgać aż 95% społeczeństwa. Szczególnie narażone na nie są osoby zamieszkujące miejsca, gdzie dostęp do promieni słonecznych jest mocno ograniczony, jak również osoby, które pracują w okresie letnim w zamkniętych pomieszczeniach. Wynika to z tego, że zdecydowana większość pozyskiwanej witaminy D3 przez nasz organizm pochodzi z biosyntezy, a nie z diety. Na produkcję tej witaminy w skórze ma wpływ między innymi: pora roku, dnia, klimat, zachmurzenia, zanieczyszczenia, rodzaj i miejsce pracy, wiek czy powierzchnia zasłoniętego ciała. Jednak, aby mieć pewność czy i w jakich ilościach uzupełnić tę witaminę z suplementów, zdecydowanie warto zbadać jej poziom w organizmie. Niezbędne w tym celu jest wykonanie badania 25-hydroksywitaminy D w surowicy krwi. Wynik badania da nam dokładną odpowiedź na to, czy i jakimi ilościami należy uzupełnić jej niedobory. Jest to o tyle istotne, że nadmiar pozyskiwany z suplementów może być szkodliwy dla naszego organizmu. Mimo że przypadki takie są dość rzadkie, warto mieć to na uwadze.
Witamina D3 odpowiada między innymi za:
- dostarczanie wapnia w celu budowy kośćca,
- odpowiednią produkcję cholesterolu,
- immunomodulację i układ odpornościowy,
- regulację poziomu testosteronu,
- regenerację neuronów układu nerwowego,
- prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
- spermatogenezę,
- działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Skutki niedoboru
W związku z tym, że wpływ witaminy D3 na ludzki organizm jest bardzo złożony, występujące niedobory również mogą dawać liczne skutki. Wśród najczęściej spotykanych wyróżnić możemy:
- osteoporoza,
- bóle kostno-stawowe,
- zaburzenia równowagi hormonalnej,
- krzywica,
- uszkodzenia funkcji mózgowych,
- choroby układu krążenia,
- cukrzyca,
- choroby autoimmunologiczne,
- otyłość,
- zwiększone ryzyko nowotworów.
Źródła w pożywieniu
Witamina D3 w sporej ilości występuje w zasadzie tylko w kilku produktach. Z reguły są to często nielubiane tłuste ryby morskie. Spójrzmy, jak jej ilość rozkłada się w 100g poszczególnych produktów:
- olej z wątroby dorsza 10 000IU,
- węgorz 1 200IU,
- łosoś 560IU,
- śledź marynowany 480IU,
- makrela 360IU,
- tuńczyk w puszce 154IU,
- jajko 41IU.
Podsumowanie
Suplementacja witaminą D3 jest jedną z pierwszych, o jakich powinniśmy pomyśleć. Dotyczy to szczególnie osób, które nie spożywają ryb, pracują większość dnia w zamkniętych pomieszczeniach, aktywnych fizycznie czy z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Warto jednak przed zastosowaniem suplementacji wykonać badanie poziomu witaminy D3 w naszym organizmie, aby dokładnie dowiedzieć się, jak postępować.
Autor:
- mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
- Instruktor sportu