Spirulina wpływ na organizm
Spirulina, czyli handlowa nazwa sinic (cyjanobakterii). Jest ona szmaragdowozieloną algą, mającą kształt spirali. Stąd potocznie używana nazwa – spirulina. Przyjęto dla niej również nazwę “mleko Matki Ziemii”, która wynika z bardzo bogatego składu tej rośliny. W szczególności wysokiej zawartości kwasu gamma-linolenowego (GLA). Zaliczana jest ona do tzn. superfoods, czyli grupy produktów o wyjątkowym składzie, nieprzetworzonym składzie i naturalnym pochodzeniu, których ilość i właściwości powinny działać prozdrowotnie na organizm człowieka.
Wyjątkowy skład
Spirulina zawiera wysokie ilości białka, sięgające aż 58%. W ich skład wchodzi aż 8 aminokwasów egzogennych, co jest nieczęste, w przypadku produktów pochodzenia roślinnego. Węglowodany stanowią 24%, w tym błonnik 4% a cukry proste tylko 3%. Tłuszcze z kolei to 7,7%, gdzie 2,7% to kwasy tłuszczowe nasycone, 2,1% wielonienasycone i 0,7% jednonienasycone. Zawiera ona wręcz idealną proporcję omega 3 względem omega 6, która wynosi 1:1,5. Ogólna ilość kcal w 100g wynosi 290.
Na szczególną uwagę zasługują wysokie ilości witamin:
- E – 25% dziennego zapotrzebowania,
- K – 32%,
- tiamina – 159%,
- ryboflawina – 219%,
- niacyna – 64%,
- kwas foliowy – 23%,
- kwas pantotenowy – 35%.
Jeszcze ciekawiej wyglądają zawartości składników mineralnych, których spirulina jest bardzo bogatym źródłem. Wyróżnić należy w zasadzie wszystkie najważniejsze minerały:
- wapń – 12%,
- żelazo – 158%,
- magnez – 49%,
- potas 39% (jedno z lepszych dostępnych źródeł tego składnika mineralnego),
- miedź 305%,
- mangan 95%.
Chociażby z tego powodu warto wprowadzić spirulinę do naszej diety.
Spis treści
Spirulina (w formie suszonego proszku) – wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna – 290 kcal
Białko ogółem – 57,5g
Tłuszcz – 7,7g
Węglowodany – 23,9g (w tym cukry: 3,1g)
Błonnik – 3,6g
Witaminy
Witamina C – 10,1mg
Tiamina – 2,4mg
Ryboflawina – 3,7mg
Niacyna – 12,8mg
Witamina B6 – 0,4mg
Kwas foliowy – 94µg
Witamina A – 570IU
Witamina K – 25,5µg
Witamina E – 5mg
Składniki mineralne
Wapń – 120mg
Żelazo – 28,50mg
Magnez – 195mg
Fosfor – 118mg
Potas – 1363mg
Sód – 1048mg
Cynk – 2mg
Miedź – 6,1mg
Mangan -1,9mg
Selen – 7,2mg
Właściwości przeciwnowotworowe
Spirulina jest bardzo dobrym źródłem barwników pochodzenia naturalnego: chlorofilu, nadającego jej zieloną barwę i fikocyjaniny, odpowiadającej za niebieskie zabarwienie. Barwniki te posiadają udowodnione działanie ograniczające możliwość powstawania i hamujące rozwój już istniejących komórek nowotworowych. Według badań przeprowadzonych przez uczonych z Oregon State University, chlorofil wiążąc się ze szkodliwymi substancjami wpływa na wydalanie ich z organizmu. Chroni to między innymi przed ich kancerogennym wpływem. W jednym z badań wykazano, iż chlorofil miał wpływ na zmniejszenie się ilości guzów wątroby od 29 do 49%, z kolei nowotwory żołądka o 24-45%. Uwagę należy jednak zwrócić na to, że przy mocno posuniętych nowotworach zaobserwowano przypadki negatywnego wpływu chlorofilu na organizm.
W skład spiruliny wchodzą również inne substancje, posiadające ciekawe właściwości przeciwutleniające, np. beta-karoten czy fikocyjanina.
Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej
Z uwagi na bardzo wysoką zawartość potasu, magnezu, wapnia i sodu, spirulina posiada istotne właściwości alkalizujące.
Zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa, może być niebezpieczna dla organizmu człowieka. Zaburzenia odczynu krwi, wpływają w istotny sposób na stan naszego zdrowia, a co za tym idzie dyspozycję na treningach i uzyskiwane efekty. Istotny wpływ na zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej ma nasza dieta. Osoby o podwyższonej aktywności fizycznej, potrzebujące większej ilości białka, narażone są na zbyt niskie pH krwi, które osiągając wartości poniżej 6,8 większa ryzyko zakwaszenia.
W celu uniknięcia zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej lub nawet późniejszego etapu zakwaszenia organizmu warto mieć na uwadze dostarczanie z dietą odpowiednich ilości składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń i sód. Spirulina jest wręcz idealnym źródłem, szczególnie dwóch pierwszych.
Podsumowanie
Spirulina jest zdecydowanie wartym uwagi suplementem. Szczególnie u osób z obniżoną odpornością organizmu, brakami poszczególnych witamin, minerałów czy osób ograniczających białko pochodzenia zwierzęcego. Warto jednak mieć na uwadze to, z jakiego źródła ona pochodzi oraz, czy producent posiada odpowiednie certyfikaty. Zmniejszy to ewentualne ryzyko stosowania suplementu zanieczyszczonego, np. glinem, azotanem sodu, mikrocystyną, czy bmaa.
Autor:
- mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
- Instruktor sportu