Pokrzywa zwyczajna – prozdrowotne właściwości
Pokrzywa zwyczajna jest gatunkiem rośliny z rodziny pokrzywowatych. Jest ogólnodostępna i znana. Jednak czy jej właściwości są również tak rozpoznawalne? Przyjrzyjmy się jej dokładniej.
Spis treści
Wykorzystanie
Pokrzywa zwyczajna wykorzystywana jest na wiele sposobów. Stosuje się ją jako roślinę leczniczą, jadalną, kosmetyczną, paszową, a także w ogrodnictwie lub jako barwnik.
W lecznictwie już w starożytności wykorzystywano jej właściwości do tamowania krwotoków, leczenia zatruć i oparzeń, czy stosowano jako afrodyzjak. Pokrzywę wykorzystywano w lecznictwie ludowym w celu leczenia schorzeń skóry, łupieżu, jak również w przypadku astmy czy kaszlu. Z kolei w Afryce stosowana była jako pomoc na obrzęki, biegunkę i robaczycę.
Skład
Dokładne składniki i ich właściwości nie są jeszcze do końca zbadane. Roślina ta zawiera wiele cennych witamin: A, C, z grupy B, K, flawonoidy, karotenoidy, chlorofile A i B (do 0,75%), ksantofile, kwas mrówkowy, glikolowy, glicerynowy, fitosterole, garbniki, histaminę, acetylocholinę, serotoninę oraz olejki eteryczne. W korzeniu z kolei stwierdzono obecność kwasów organicznych, magnezu, potasu, manganu, fosforu, żelaza, krzemu, substancji woskowych i śluzowych.
Reumatyzm i bóle stawowe
W badaniu, w którym wzięło udział aż 10 tysięcy osób z problemami reumatycznymi lub stawowymi, stwierdzono, że podawanie codziennie, każdej z badanych osób ekstraktu z pokrzywy, dało pozytywne efekty aż u 95%. Ilość podanego ekstraktu z pokrzywy odpowiadała 9,64g suszonej rośliny. Stwierdzono znaczne różnice w funkcjonowaniu aparatu ruchu i ograniczeniu bólu kostno-stawowego. W niektórych przypadkach reumatoidalnego zapalenia stawów stosowanie ekstraktu z pokrzywy dało na tyle dobre efekty, że odstawiono niesteroidowe leki przeciwzapalne. Daje to spore możliwości w dalszych badaniach nad tą rośliną.
Układ immunologiczny
Wiele wskazuje na to, że ekstrakt z pokrzywy pobudza wytwarzanie w organizmie komórek produkujących przeciwciała – limfocyty typu T. Wpływa to na aktywność komórek odpornościowych organizmu, zwiększając lub zmniejszając ich aktywność. Daje to możliwości i pomoc w leczeniu chorób o podłożu autoimmunologicznym.
Stosowanie przetworów z pokrzywy chronić może nasze organizmy przed różnego rodzaju infekcjami. W liściach i korzeniach znajdują się bowiem związki pobudzające wytwarzanie interferonu i antygenów wirusowych. Białka te wytwarzane i uwalniane przez komórki ciała chronią organizm przed bakteriami, wirusami oraz grzybami. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Z kolei w czasie choroby można ją stosować w celu płukania gardła.
Podsumowanie
Zastosowanie i poznane jak do tej pory właściwości pokrzywy zwyczajnej są ogromne, a spora część związków w niej obecnych nie do końca zbadana. Daje to ogromne możliwości zastosowania jej przede wszystkim w medycynie. Zdecydowanie warto zastanowić się nad wprowadzeniem jej do naszej diety.
Autor:
- mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
- Instruktor sportu