Odżywka białkowa – jakość, lekkostrawność i wygoda
Wysoka jakość produktu białkowego
Obecne koncentraty białek serwatkowych charakteryzują się bardzo dobrą jakością. Rynek wymusił na producentach trzymanie składu zgodnego z etykietą, co związane jest z tym że kupując białko polskiego producenta, mamy praktycznie 100% pewność, że ilość białka na etykiecie produktu jest zgodna z jego zawartością. Bialka serwatkowe charakteryzują się wysoką wartością biologiczną, wszystko ze względu na to, że zasobne są w szereg aminokwasów z grupy EAA (które zawierają z kolei BCAA). Na uwagę zasługuje również fakt, że białko zasobne jest w leucynę, należącą do grupy BCAA, najbardziej anabolicznego aminokwasu naszej diety, o którym wspomnę szerzej nieco później. Białko serwatkowe jest mało zasobne w węglowodany i tłuszcze, co sprawia, że dostarczamy tylko i wyłącznie sporej ilości protein, bez podbijania puli kalorycznej naszej diety.

Lekkostrawność
Ze względu na to, że białko w proszku jest lekkostrawne, charakteryzuje się szybkim wchłanianiem, jest chętnie używane przez osoby trenujące w okresach okołotreningowych. Wypicie odżywki, nie powoduje obciążenia dla układu pokarmowego, który w okresie po treningu, może być nieco mniej aktywny. Co więcej, szybkostrawność sprawi, że dostarczymy wszelkich niezbędnych aminokwasów w okresie tzw. okna anabolicznego, co będzie doskonale wpisywało się we wsparcie dla odbudowy i regeneracji mięśni.
Wygoda
Wiele osób sięga po suplementy białkowe, ze względu na wygodę ich zastosowania. Gdy nie mają czasu lub w wyniku sytuacji awaryjnych trzeba zjeść coś na szybko, sięgają po szejka białkowego, który wystarczy zamieszać i wypić. Z tego typu strategii korzystają nie tylko osoby zapracowane. Wiele osób wykorzystuje WPC ze względu na wygodę użycia, jak i możliwość zabierania ze sobą szejka białkowego choćby w celach wypicia po treningowego na siłowni.
