Jakie są rodzaje ryżu?

Kurczak z ryżem to standard kulturystyczny, który dostarcza wysokiej jakości chudego białka, jak i węglowodanów, nadających się w diecie sportowca, jako wsparcie energetyczne. Jednak ryż niejedno ma imię, a obecnie jego wybór jest dość znaczny. Przyjrzyjmy się więc temu, co mamy dostępne na rynku i w jakich potrawach sprawdzi się najlepiej.

Długość ma znaczenie

Podstawowy podział ryżu, dzieli go na długość ziaren, gdzie wyróżniamy:

– ziarna krótkie – najbardziej popularna forma ryżu, długość ziaren sięga max 5 mm, wykorzystywany jest do większości potraw, charakteryzują się tym, że się mocno sklejają, idealny do blendowania np. z odżywka białkowa w formie deseru, ze względu na to, że da się z niego zrobić gładki krem
– ziarna średniej długości – długość ziaren to około 6 mm, wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, jak i klasycznych potraw mięsnych.
– ziarna długie – są sypkie, długość ziaren sięga ponad 7 mm, dzięki temu, że się nie kleją, wykorzystywane są głównie do sałatek oraz zup.

Podział kolorystyczny

– żółty – wykorzystywany głównie w daniach azjatyckich, charakteryzuje się tym, że jest słodki i dość mocno kleisty.
– czarny – nazywany ryżem dziki, bogaty w antocyjany, wysokoodżywczy, zawiera sporo błonnika. Jest jedna z najbardziej cenionych odmian, która gości na talerzach osób dbających o swoje zdrowie.
– czerwony – podobnie na wzór dzikiego, nie jest ryżem łuskanym, bogaty w wiele związków organicznych, wspomaga utrzymanie kondycji jelit, poprzez zawartość błonnika.
– brązowy – wykorzystywany jest głównie do farszów. Bogaty w magnez, witaminy z grupy B, jak i błonnik. Wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej. Wiele osób nie lubi korzystać z tego typu ryżu, ze względu na charakterystyczny smak jak i teksturę.
– biały – najbardziej popularny i najmniej bogaty w składniki odżywcze. Często jest dość mocno oczyszczony w wyniku tzw. polerowania. Gości na stołach jako podstawowy element diety.

Podział związany z nazewnictwem

– parboiled – należy do grupy ryży sypkich, długoziarnisty. Idealny do sałatek. Wykazuje bogactwo składników odżywczych, pomimo tego, że jest barwy białej biały.
– basmati – podobnie jak ryż parboiled, nie skleja się, posiada specyficzny smak przypominający orzechy, idealny jako dodatek do mięs i ryb.
– jaśminowy – posiada delikatny słodki smak, wykorzystywany dość powszechnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju potraw.
– arborio, loto, carnaroli – włoskie odmiany ryżu wykorzystywane do risotto, wydzielają dużo skrobi, co sprawia, że mocno się kleją, smakowo podobne są do klasycznego białego ryżu
– ryż kleisty – pochodzi głównie z Japonii i wykorzystywany jest jako podstawa sushi. Posiada słodki, delikatny smak.

Pamiętajcie, że kluczem do zdrowej diety jest różnorodność.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *