Oglądając film, często widzimy jak bohaterowie zajadają się pysznymi, gorącymi kolbami kukurydzy, które ociekają masełkiem. Zafascynowani widokiem pędzimy do sklepu, kupujemy kukurydzę, gotujemy, wyjmujemy z garnka, smarujemy masełkiem i… no właśnie, coś jest nie tak? Jest twarda, sucha i bez smaku.
Przyjrzyjmy się zatem procesowi krok po kroku, jak właściwie przygotować pyszny dodatek do obiadu w sposób prawidłowy. 4 proste kroki sprawią, że również będziesz mógł cieszyć się smakiem soczystej kukurydzy z uśmiechem na twarzy.
Krok 1
Kukurydzę należy dokładnie oczyścić z pozostałych elementów kolby jak liście, czy drobne niteczki, stanowiące osłonkę dla ziaren. Wybierz kukurydzę o dużych, żółtych ziarnach, które będą smakowały najlepiej.
Krok 2
Zagotuj wodę. Woda ma wrzeć. Do wody nie dodajemy soli. Osoby chcące delikatnie złagodzić smak kukurydzy, dodać jej nieco słodyczy, mogą wymieszać wodę w proporcjach 1:1 z mlekiem.
Krok 3
Czas gotowania jest kluczowy. Zbyt długie gotowanie sprawi, że kukurydza robi się twarda i niesmaczna. Po tym jak wrzuciliśmy kukurydze do wrzątku, obserwujemy kiedy woda zacznie z powrotem się gotować i od tego momentu liczymy 5-7 minut, w zależności od wielkości kolby. Gotowanie dłuższe niż 10 minut powodować może, że kukurydza będzie robiła się nam coraz bardziej twarda.
Krok 4
Po okresie gotowania (5-7min) wyjmujemy bezpośrednio na talerz i doprawiamy wg uznania. Idealnie nadają się tutaj masła smakowe, którymi możemy natrzeć gorącą kukurydzę.
Smacznego!
Autor:
Tomasz Maciołek
- Dyplomowany fizjoterapeuta
- Instruktor kulturystyki