Jajko. Wszystko co warto wiedzieć o jajkach
Jajko kurze zbudowane jest ze skorupy z błonami, białka oraz żółtka. Jajka są dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, pamiętajmy również że w żółtku mamy wszystkie wysokowartościowe substancje. Dlatego są podstawowym elementem diety wielu osób aktywnych fizycznie. Dodatkowo jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Ile kalorii ma jajko ?
Jaja można uznać za pokarm niskokaloryczny. Jedno średniej wielkości jajko ( waga 50g ) zawiera około 71,5 kcal, z pośród których ok. 44,7 kalorii pochodzi z tłuszczów, 25,2 z białek i 1,6 z węglowodanów.
Witaminy i mikroelementy zawarte w jajkach:
- Witamina B12
- Kwas pantotenowy
- Witamina B9
- Witamina A
- Witamina D
- Witamina B6
- Witamina E
- Witamina B1
- Selen
- Cynk
- Fosfor