Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Wyniki testów białek

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Wyniki testów białek

    NA WSTĘPIE PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA TO JAK CAŁA SYTUACJA SIĘ POTOCZYŁA,
    a zarazem chciałam podziękowac forumowiczom , ze umozliwili mi wykonanie tych badań, dzięki zbiórce
    .

    JEDZIEMY


    BADANIA BĘDĄ ZATWIERDZONE PRZEZ UCZELNIE I ZAMIESZCZONE NA B-F JAK SIĘ OBRONIE OBECNIE DAJE TO CO JEST W PRACY INZYNIERSKIEJ JESZCZE NIE OBRONIONEJ.




    Oznaczanie azotu metoda KIEJDAHLA z miareczkowym oznaczeniem
    końcowym.
    Badania wykonane zgodnie z normą:

    PN-A-04018:1975
    PN-A-04018:1975/Az3 :2002


    1. Zasada oznaczania.
    Analizowaną próbkę mineralizuje się w stężonym kwasie siarkowym z dodatkiem
    selenu jako katalizatora, nadtlenku wodoru jako utleniacza (jeśli jest konieczny) i siarczanu
    potasu służącego do podwyższenia temperatury wrzenia kwasu siarkowego. Po mineralizacji
    próbki, azot w niej zawarty występuje w postaci kwaśnego siarczanu amonu.
    Ostudzony roztwór zadaje się roztworem mocnej zasady i oddestylowuje wydzielony
    amoniak do roztworu nasyconego kwasu borowego z dodatkiem wskaźnika mieszanego
    (czerwień metylowa + zieleń bromokrezolowa). Roztwór amoniaku w kwasie borowym
    oznacza się przez miareczkowanie mianowanym roztworem kwasu solnego (0,04 M do
    uzyskania barwy początkowej, takiej jak przed absorpcja amoniaku).

    Mineralizacja
    1. Odważyć analizowaną substancję do probówki rozkładowej.
    2. Dodać katalizator.
    3. odmierzyć cylindrem miarowym 3-5 cm3 stężonego H2SO4 i 1-2 cm3 nadtlenku
    wodoru (30% H2O2) i wlać do probówki z próbką.
    4. Probówki z próbkami umieścić w mineralizatorze, puste otwory mineralizatora
    zamknąć zatyczkami (wszystkie otwory powinny być zakryte).
    5. Probówki nakryć nasadką odsysającą i założyć zaczepy mocujące.
    6. Króćce nasadki połączyć z włączoną pompką wodną.
    7. Włączyć przycisk „sieć” i ustawić termoregulator na pozycję „8”.
    8. Po 10 minutach sprawdzić czy próbka się zmineralizowała (roztwór kwasu powinien
    być klarowny, bezbarwny lub lekko słomkowy).
    9. Po zmineralizowaniu wyłączyć przycisk „sieć”, probówki razem z nasadką odsysającą
    wyjąć ze stanowisk grzejnych i pozostawić do wystudzenia (ok. 10 minut).
    10. Wyłączyć pompkę próżniową, zdjąć nasadkę, wewnętrzne ścianki opłukać wodą
    destylowaną (ok. 10 cm3).
    Destylacja
    1. Sprawdzić aparat destylacyjny, napełnienie zbiorników wody i ługu, otworzyć zawór
    wody chłodzącej, wstawić pustą probówkę oraz odbieralnik. włączyć sieć, zawór pary
    i przedestylować ok. 100 cm3 wody, wyłączyć zawór pary i sieć.
    2. Wstawić probówkę z próbką oraz odbieralnik (kolba stożkowa) z 25 cm3 nasyconego
    kwasu borowego ze wskaźnikiem (czerwień metylowa i zieleń bromokrezolowa),
    włączyć przycisk „sieć”, przyciskiem NaOH nalać do probówki ok. 20 cm3 ługu.


    Miareczkowanie
    Zawartość odbieralnika zmiareczkować 0,01 M HCl, punkt końcowy miareczkowania
    – gdy barwa wskaźnika wróci do wyjściowej (przed pochłonięciem amoniaku), dla ułatwienia
    można stosować roztwór porównawczy.




    Zaczęłam po długim oczekiwaniu .

    Godziny spędzone w laboratorium…
    Setki naważek, powtarzałam nakładanie białka do naczynka po paręnaście razy , aby wyniki były jak najbardziej prawdziwe…

    Praca w Labolatorium zaczynała się z samego rana , pierwsza czynność to naważanie odczynników



    po dodaniu białka i pozostałych odczynników

    gotowa sucha próbka


    pierwsza faza mineralizacji

    [img]http://img360.imageshack.us/img360/7153/napocztku.jpg[\img]

    koncowa

    dalszy ciag doświadczenia destylacja


    miareczkowanie



    Po całym procesie doszło do obliczeń
    współczynnik

    Jaja, 6,25
    Mięso i przetwory mięsne i ryby-6,25
    Mleko i przetwory -6,38

    Wzór i metoda obliczeń
    Zawartość białek w próbce, wyrażoną w procentach masy podaje wzór:
    × T × 14 × 100 × 6,38
    =V- V2 × Tm
    w którym:
    V
    1 to objętość stosowanego w oznaczaniu standardowego objętościowego roztworu kwasu chlorowodorowego ,w mililitrach;
    V
    2 to objętość stosowanego w próbie ślepej standardowego objętościowego roztworu kwasu chlorowodorowego, w mililitrach;
    T to stężenie standardowego objętościowego roztworu kwasu chlorowodorowego w mol/l;
    m to masa próbki do analizy wyrażona w gramach.
    Obliczyć zawartość białka z dokładnością do 0,1 %.





    I tak powstały oto wyniki


    jeszcze raz bardzo przepraszam za całą sytuację związaną z badaniami.
    Załączone pliki
    Ostatnio edytowany przez Patka_00; [ARG:4 UNDEFINED].

  • #2
    wielkie dzieki kotku

    Komentarz


    • #3
      bardzo dziękuję
      temat uzupełnię jeszcze o kwestie rozliczeń, wysyłki
      oraz pozostałej kasy
      2-3dni pewnie
      nie więcej
      Mam od Pati komplet info już
      Dziękuję

      Komentarz


      • #4
        oprocz kaizena i syntraxa oraz tego super quad cos tam (co to wogole jest ? ) wyniki całkiem przyzwoite wiekszosc na granicy błędu pomiarowego w zasadzie

        Komentarz


        • #5
          Matrix po raz kolejny dość duża odchyła. Syntrax się nie popisuje. Ale wg. norm USA wynik... w normie

          Komentarz


          • #6
            Super robota pogratulować!
            czyli tamte wyniki na sfd były dobre


            a to "Jaja, 6,25
            Mięso i przetwory mięsne i ryby-6,25
            Mleko i przetwory -6,38
            "

            to co to bo nie czaić.
            Ostatnio edytowany przez usuniety_1759; [ARG:4 UNDEFINED].

            Komentarz


            • #7
              Za długo to trwało...

              Dziwnym trafem sklep sfd nie ma już białka firmy Kaizen....

              Komentarz


              • #8
                Zamieszczone przez KoNdoR Zobacz posta
                super quad cos tam (co to wogole jest ? )
                Inner Armour, firma ma jakieś konotacje z Prolabem.

                Komentarz


                • #9
                  Kaizen to jakaś porażka widze
                  Ciekawe czy w pozostałych produktach też takie wałki...

                  Komentarz


                  • #10
                    ...właśnie, te wyniki (procentowych odchyłek), pewnie można odnieść do reszty produktów danego producenta

                    Komentarz


                    • #11
                      Jaja...a Kaizen taki zachwalany, same ochy i achy sie słyszało.
                      Cieszy mnie, że Dymatize już nie robi wała

                      Komentarz


                      • #12
                        Kaizen to jest/był zachwalany przez wąskie grono osób... ale za to z dużą siłą przebicia
                        Syntrax z matrixem też nieźle ciśnie ... ale w normach z USA się mieści.
                        IA mnie zaskoczył ...

                        Dobra robota Patka ... i powodzenia na obronie

                        Komentarz


                        • #13
                          Zamieszczone przez arctic Zobacz posta
                          Za długo to trwało...

                          Dziwnym trafem sklep sfd nie ma już białka firmy Kaizen....

                          a co jeszcze bardziej dziwnego, zostala wprowadzona cenzura w tym temacie na SFD

                          Komentarz


                          • #14
                            zjadlem z 4 pudla kaizena , takie niby kozak i do tego te enzymki ha i wez ,,,

                            Komentarz


                            • #15
                              dzieki za te testy
                              I just smoked a whole eighth in a spliff
                              Some call that a problem but I call it a gift

                              Komentarz

                              Pracuję...
                              X