C-1.Wyciskanie hanti leząc 4x8x35kg
C-2.Podciąganie szeroko do karku 4x8
D. Superman 3x30s
Komentarz
W rwaniu trochę sztanga odchodziła ale chyba przez to, że ćwiczyłem na ostrym gryfie i miałem krótkie spodenki przez co zdarłem większość włosów z ud.
W siadach duży spadek siły ale co seria było lżej.
Poręcze miałem nieczynne więc padło na wyciskanie hantalmi. 35kg nic nie ważyło a niestety następne hantle miały 50kg, próbowałem wycisnąć, siłowo dało by radę ale nie dałem rady rąk prosto prowadzić, także z obawy o przemodelowanie twarzy odpuściłem.
Ostatnio edytowany przez Cobra; [ARG:4 UNDEFINED].
Skoro wynik ma pójść o 20kg w górę w 2 miesiące to nie ma innego wyjścia niż bułgarska szkoła. Jednak jako, że dopiero się wdrażam w trening to plan będzie ewoluował stopniowo.
Plan jest mój, będę nim ćwiczyć, chyba, że Wodyn coś zaproponuje niedługo.
Codziennie rano rwanie i podrzut na małych ciężarach (rwanie 60kg podrzut 80kg max) jako przygotowanie ciała do treningu po południu.
Treningi popołudniowe
PON rwanie 321 podrzut 321 siad przedni 321
WT wybicie 321 rwanie ze zwisu 432 skoki na skrzynie
ŚR rwanie 432 podrzut 432 siad przedni 432
CZ wybicie zza karku 432 rwanie na wysoko 543 skoki na skrzynie
PT rwanie 543 podrzut 543 siad siad tylni 543
Nie, opieram się na tym co znajdę w necie na rożnych stronach.
Ogólnie plany są proste jeśli chodzi o dobór i rozkład ćwiczeń. Diabeł tkwi w doborze intensywności i objętości na konkretny trening i tydzień treningowy.
Tutaj np plan Pawła Najdka przed mistrzostwami świata na których podrzucił 250kg. Tak, czołówka Polskiej kadry ćwiczy bułgarskimi planami, zmodyfikowanymi, ale bardzo podobnymi.
Komentarz
Rwanie zaczynało się dobrze. Ciąg ładny ale ręce nie dawały rady ustawiać dobrze sztangi nad głową.
W podrzucie moc chociaż było już czuć zmęczenie po rwaniu.
Siady już na zmęczeniu ale ok.
Jutro dopiero będę załatwiać sztangę i obciążenie do domu, także od środy będą poranne treningi.
Widzę, że też masz coś z sercem/ciśnieniem ? u mnie od jakiegoś czasu ciśnienie skurczowe w górnej granicy normy, nie wiem czemu. tętno spoczynkowe też wysokie.
Wczoraj po treningu miałem arytmie jak cholera. Serce waliło, przestawało, przyspieszało, zwalniało, kilka skurczy na raz potem stop. Masakra. Wydaje mi się, że to jest na tle nerwowym, bo wczoraj trochę się wkurzałem.
Na szczęśce przeszło po 4g tauryny 0.5g magnezu i kroplach nasercowych. Biorę też głóg ale na razie nic nie daje. Dzisiaj dokupiłem potas i jest ok narazie.
3dni temu mierzyłem ciśnienie i było 120/87 także idealnie, a wczoraj 150/90. Na ekg nic mi nie wychodzi i lekarz powiedział, że musiałby zrobić holtera (monitoring po wysiłku przez 24h).
Wracam do prowadzenia dziennika. Po ostatnim sprawdzianie moje plecy przestały nadawać się do dźwigania. Stan zapalny w odcinku lędźwiowym, pospinane prostowniki, biodrowo-lędźwiowy, czworogłowe. Odpuściłem całkowicie przysiady i podrzut na 3 tygodnie.
Robiłem tylko rwanie, wykroki (wersje z hantlami, ze sztangą nad głową, klasyczne), uginania podudzi, i kilka podstawowych ćwiczeń na resztę ciała. Oprócz tego codzienne rozciągania i masaże spiętych mięśni. Wszystkie ćwiczenia z kanału http://www.youtube.com/user/sanfranciscocrossfit .
Mięśnie są już w miarę rozluźnione. Podrzut i siady nie sprawiają już bólu. Robiłbym jeszcze rehabilitacje ale prawdopodobnie za 3tyg mam zawody ligowe. Za 2.5 miesiąca mam AMP na których mi najbardziej zależy a do dwuboju muszę dołożyć min 20kg, żeby powalczyć.
WODYN, jeśli znalazłbyś chwilę, ułożyłbyś mi plan na 5-6 dni w tyg? Pon-Sob ( a najwięcej czasu na trening bym miał w Pon, Pt, Sob do 3h godzin, w resztę dni Wt, Śr, Czw 1.5-2h)
Dzisiejsza wypiska
PONIEDZIAŁEk
Rwanie
5x50
4x60
3x70
2x80
1x90
3x75
2x85
1x95
1x100
Podrzut
4x60
3x80
2x90
2x100
1x110
1x115
3x100
2x110
1x120
0x125 (zarzut)
1x125
Skoki na talerze (wysokośc pod klate)
3x7
Jesli miales to co miales z plecami ...
PON
rwanie x2
wybicie x2
zarzut x2
WT.
Przysiad Przedni x2
Trap3 5x5
Face Pull 5x5
Podciaganie na drazku podchwytem 3x max
SR
rwanie z podium x4
push press x5
zarzut z bloczkow x4
CZW
Przysiad tylni buty plaskie x3
Trap3 6x6
Face Pull 6x6
Podciaganie na drazku do klaty 3x max
PT
rwanie x3
wybicie x4
zarzut x3
SOB
Przysiad tylni buty ciezarowe 5x5
Trap3 4x8p
Face Pull 4x8p
Podciaganie na drazku do karku 3x max
Dorzeźbionych Świąt Bożego Narodzenia oraz Silnego Nowego Roku
Wczoraj po treningu miałem arytmie jak cholera. Serce waliło, przestawało, przyspieszało, zwalniało, kilka skurczy na raz potem stop. Masakra. Wydaje mi się, że to jest na tle nerwowym, bo wczoraj trochę się wkurzałem.
Na szczęśce przeszło po 4g tauryny 0.5g magnezu i kroplach nasercowych. Biorę też głóg ale na razie nic nie daje. Dzisiaj dokupiłem potas i jest ok narazie.
3dni temu mierzyłem ciśnienie i było 120/87 także idealnie, a wczoraj 150/90. Na ekg nic mi nie wychodzi i lekarz powiedział, że musiałby zrobić holtera (monitoring po wysiłku przez 24h).
zrob masakrycznie gleboki wydech i trzymaj go az sece przestanie koatac. jak przestaje to juz traci sie powoli przytomnosc. wowczas NIE WOLNO Ci nabrac powietrza szybko wiec palcem przytkaj nos by bardzo powoli nabrac powietrza.
procedure byc moze bedziesz musial pwtorzyc ze 2-3 razy, zaleznie od tego jak dlugo wytrzymasz bez powietrza
Dorzeźbionych Świąt Bożego Narodzenia oraz Silnego Nowego Roku
WT.
Przysiad Przedni x2
Trap3 5x5
Face Pull 5x5
Podciaganie na drazku podchwytem 3x max
SR
rwanie z podium x4
push press x5
zarzut z bloczkow x4
CZW
Przysiad tylni buty plaskie x3
Trap3 6x6
Face Pull 6x6
Podciaganie na drazku do klaty 3x max
PT
rwanie x3
wybicie x4
zarzut x3
SOB
Przysiad tylni buty ciezarowe 5x5
Trap3 4x8p
Face Pull 4x8p
Podciaganie na drazku do karku 3x max
Wodyn, plecy już przeszły. Oczywiście cały czas wykonuje odpowiednie ćwiczenia masujące, rozciągające i ustawiające, żeby nie było nawrotu. Z AMP nie rezygnuje i jestem zdecydowany na plan bułgarski bo inaczej nie widzę żeby tak szybko wynik poprawić.
Komentarz