Dlaczego warto jeść ryby?
Dlaczego powinniśmy jeść ryby?
Jedzenie ryb stanowi integralny element kuchni polskiej i europejskiej. Powodów, dla których są one wartościową częścią diety, jest mnóstwo. Doświadczeni dietetycy zalecają jedzenie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu. Ryby są bowiem cennym źródłem białka o unikalnych walorach biologicznych. Jest to podyktowane faktem, że wspomniane białko zawiera wszystkie kluczowe aminokwasy ujęte w opracowaniu WHO. Co więcej, ryby zawierają spore ilości witamin A, D i E, które wywierają korzystny wpływ na stan ludzkiej skóry. Osoby, dla których priorytetem jest wygląd ich cery, z pewnością docenią wysoką zawartość siarki w rybach. Pierwiastek ten przyczynia do polepszenia stanu skóry, a także łagodzi problemy reumatyczne. Ryby są także bogate w fosfor, który wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, zapobiegając jego zatruciu.
Dlaczego oleje rybne są tak zdrowe?
Dobroczynny wpływ oleju rybnego na zdrowie był znany już w XIII wieku. Pierwotnie uważano, że olej ten przyspiesza regenerację kości i poprawia zdolność widzenia. Pozytywne konsekwencje pożywania oleju rybnego są jednak dużo bardziej zróżnicowane. Olej rybny dzięki obecności kwasów omega-3 zapobiega chorobie wieńcowej i stabilizuje ciśnienie krwi. Korzystne oddziaływanie oleju rybnego na zdrowie przejawia się także w stymulowaniu układu immunologicznego i zapobieganiu nowotworom.