Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to prosta, smaczna i zdrowa przekąska, zarówno na co dzień jak i na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Danie to jest łatwe w wykonaniu, ale niezwykle smaczne i efektowne. Polecamy jako alternatywę dla tradycyjnego carpaccio z polędwicy wołowej.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 1 duży burak lub dwa mniejsze (ok. 300 g)
- 30 g rukoli,
- 50 g sera koziego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- sól, pieprz, natka pietruszki lub lubczyk.
Przygotowanie:
Buraki należy dokładnie umyć, osuszyć, owinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości w piekarniku (ok. 1 godziny w 200°C ). Upieczone, wystudzone buraki obrać i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Na talerzu ułożyć umyte liście rukoli, a na niej plastry buraka. Tak przygotowane carpaccio posypujemy pokruszonym serem kozim. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy sosem przygotowanym poprzez zmieszanie oliwy z octem balsamicznym oraz posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem.
Rada:
Możemy upiec/ugotować większą ilość buraków, a następnie przechowywać je w lodówce do 3 dni. Sposób dla zabieganych – kupno ugotowanych i zapakowanych hermetycznie buraków (dostępne m.in. w sieci Lidl na dziale warzywnym).