Kuchnia wietnamska
 
stare 11-01-11, 16:46   #1
Adame90000
Zwierzokoks
 
Avatar Adame90000
 
Zarejestrowany: Jan 2010
Skąd: Wrocław
Postów: 3,343
Czerwone ziemniaki

Witam, macie jakieś informacje na temat "czerwonych ziemniaków"? IG? Ostatnio widziałem w sklepie parę razy, zaznaczam ze nie chodzi mi o bataty.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 12-01-11, 09:26   #2
Solv
od jedzenia
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Postów: 1,866
Jeżeli chodzi o wartości odżywcze ziemniaków czerwonych to surowe prezentują się tak:

http://nutritiondata.self.com/facts/...roducts/2549/2

a pieczone:

http://nutritiondata.self.com/facts/...roducts/2552/2

W zależności od sposobu przygotowania IG, GL nie odbiegają znacząco od młodych ziemniaków w jasnej skórce ale wartości odżywcze surowych, czerwonych ziemniaków są oceniane wyżej. Jest sporo ciekawych przepisów, zwłaszcza na sałatki z czerwonych ziemniaków.
Słusznie zauważyłeś, że należy rozróżniać bataty od czerwonych ziemniaków mimo, że ich kolory bywają czasem podobne. To dwa różne źródła pokarmowe (zwłaszcza, ze bataty są "słodkie").

Ostatnio edytowane przez Solv ; 12-01-11 o 09:27.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 22-01-11, 22:40   #3
AzAzElKK
Jaszczomp BF
 
Avatar AzAzElKK
 
Zarejestrowany: Jan 2010
Skąd: W-wa
Postów: 9,464
Ok, Solv, zatem prozaiczne pytanie - czerwone ziemniaki - czy warto ?

Wciagam ostatnio non-stop bataty, ale ze względów finansowych z chęcią od czasu do czasu zapodałbym czerwone ziemniaczki - WARTO ?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 22-01-11, 23:49   #4
KowalX
Jaszczomp BF
 
Avatar KowalX
 
Zarejestrowany: Apr 2010
Postów: 9,702
Jasne,że warto.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 23-01-11, 12:13   #5
Solv
od jedzenia
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Postów: 1,866
AzAzElKK: Każde urozmaicenie kompozycji diety to szansa na wzbogacenie jej o składniki, których z rożnych przyczyn może nam brakować. Dobrze, że umieszczasz w jadłospisie bataty, które są wartościowym źródłem pokarmowym. Nie ma też przeciwwskazań, by zamiennie wkomponować w menu ziemniaki czerwone, czy nawet "białe" (pieczone, gotowane w mundurkach itp.). Wielu trenujących często ogranicza spojrzenie na dietę do bilansu protein, węglowodanów i tłuszczów zapominając oprócz tego, że żywność to nie tylko różne aminokwasy, cukrowce i kwasy tłuszczowe a także minerały, witaminy, substancje przeciwzapalne, antyutleniacze...Wszystko to nie jest obojętne dla naszego zdrowia i życia. Podsumowując - na pewno warto.

Ostatnio edytowane przez Solv ; 05-02-11 o 13:43.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 23-01-11, 13:09   #6
AzAzElKK
Jaszczomp BF
 
Avatar AzAzElKK
 
Zarejestrowany: Jan 2010
Skąd: W-wa
Postów: 9,464
Ok, dzięki za odp. Chodzi mi jednak o typowo kulturystyczne podejście..
Czy czerwone będą dobrym źródłem węgli, np. zamiast od czasu do czasu ryżu basmati.. ?
Czy przegrywają z nim zdecydowanie.. ?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 23-01-11, 14:56   #7
Solv
od jedzenia
 
Zarejestrowany: Sep 2008
Postów: 1,866
Jak najbardziej - także przy typowo pragmatycznym podejściu wykorzystując ziemniaki/ryż itd jako węglowodanowe "paliwo" jedzenie zamiennie ryżu, ziemniaków, kasz itd jest dobrym rozwiązaniem (chociażby z uwagi na kwestie finansowe, czy unikanie monotonii smaku niektórych potraw ).

Ostatnio edytowane przez Solv ; 05-02-11 o 13:44.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
czerwone, ziemniaki!

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Skocz do Forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 03:06.

 

Powered by vBulletin® Version 3.7.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
Copyright Body-Factory.pl
A vBSkinworks Design

 


Hurtownia Odżywek


Dzisiaj polecamy




Fight24.pl


SDW.PL - Sport Dla Wszystkich
Gladio fight club