Pajacyk - twoje kliknięcie pozwoli nakarmić głodne dzieci

stare 15-05-09, 11:53   #1
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Exclamation Normy siły: przysiad, WL, MC, power clean, wycisk żołnierski EXRX.NET

Było kiedyś, wrzucam jeszcze raz. Oczywiście, można się przyczepić do niektórych wartości - taka ciekawostka dla lubiących porównywać osiągi.

NA PODSTAWIE: http://www.exrx.net/Testing/WeightLi...Standards.html

Cytat:
Są to dane z wprost znakomitego portalu w sieci (jednego z najlepszych) http://www.exrx.net - jeśli znasz język angielski - jest to pierwsze miejsce w sieci które powinieneś odwiedzić. Dane dla osób trenujących różny okres czasu wyznaczone względem wagi. Wszystko przeliczyłem na jednostkę metryczną (wg wzoru: kilogram = 0,4536 * 1 lb - funt). Dalsze transformacje objęły zaokrąglenia do pierwszej liczby po przecinku i ujęcie danych ponownie w formie tabeli.
LEGENDA:

* Nietrenujący: wiadomo,
* Początkujący: 6-9 miesięcy treningu,
* Średniozaawansowany: do 2 lat treningu,
* Zaawansowany: wieloletnie doświadczenie,
* ELITA: odnosi się w szczególności do zawodników sportów siłowych. Mniej niż 1% podnoszących ciężary (nie w sensie dwuboju ciężarowego - ale "trenujących z obciążeniem") osiągnie ten poziom.

Są to normy na JEDNO POWTÓRZENIE MAKSYMALNE, CZYLI CM

Są to normy RAW, czyli niedozwolone jest użycie sprzętu 3-bojowego- poza pasem treningowym.

Wyciskanie żołnierskie - NIE PUSH PRESS, CZYLI NIEDOZWOLONY JEST JAKIKOLWIEK RUCH NOGAMI!

PRZYSIAD ze sztangą z tyłu

MARTWY CIĄG

Zarzut siłowy- czyli na ćwierć-przysiad, NIE z pełnym podsiadem!

Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 16-05-09 o 11:41.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 11:58   #2
Junior
POPPERS

zarzut - średniozaawansowany
wyciskanie leżąc - praktycznie elita
reszta - zaawansowany
stare 15-05-09, 12:06   #3
niwix
Chemiczny Ali

ciskasz 160 ?
nieśle
"Bez przerwy zerkał na potężnie zbudowanego pana Tulipana, który w jednej ręce trzymał torbę, a w drugiej łyżkę. Używał tej łyżki, by przenosić drobny biały proszek do nosa, do ust, a raz Charlie mógłby przysiąc, że do ucha
W teorii slab i honk nie powinny mieć żadnego wpływu na ludzki mózg, może poza rozpuszczaniem go. Pan Tulipan jednak się nie poddawał. Próbował już raz normalności i wcale mu się nie podobała." Gurth zacytował mi Pratchetta...nie wiem czemu
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 12:09   #4
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Ja wszystko pomiędzy zaawansowany - a elita
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 12:15   #5
Junior
POPPERS

rekord miałem 152,5 przy wadze 81,5

A teraz to pewnie ze 145 - 150 przy wadze 85-86

Ostatnio edytowane przez Junior ; 15-05-09 o 12:16.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 13:02   #6
Don Garcia
z węglem mu do twarzy

to dobry wynik jak na amatora
niestety bo bede musial cynk uzupelnic potem
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 17:28   #7
Rtz
Zwierzokoks

wyciskanie lezac - sredniozaawansowany
przysiad - troche ponad sredniozaawansowany
mc - sredniozaawansowany

lafik ze mnie

reszty nie znam.
stare 15-05-09, 17:48   #8
jarot09
Doradca: trójbój siłowy

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do jarot09 Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do jarot09
ogólnie to nie ma tu mojej wagi, bo ważę rano jakieś 132-133kg, więc jestem pomiędzy dwoma przedziałami

wyciskanie żołnierskie - nie wiem bo robie push press, ale napewno zaawansowany bym wyrobił, ale do elity jeszcze mi brakuje raczej

wyciskanie leżąc - zaawansowany przekroczyłem, do elity troche brakuje, aktualnie jakieś 160kg RAW

przysiad - aktualnie jakieś 235kg podejżewam w samym pasie być powinno, więc jeszcze troszkę do elity brakuje, ale pod koniec roku liczę że się w niej znajdę

martwy ciąg - no tutaj już niby elita jest 280kg zrobiłem już ale siła była jeszcze na 290kg ale podejść zabrakło , ale moje ambicje mi mówią że to jeszcze dużo dużo za mało

zarzut - ciężko go z ziemi właściwie nie robię, ale podejżewam ze jeszcze mi troszkę brakuje, najwięcej zarzucałem 120kg, ale zarzut robię tylko przed push press bo wole to niż ze stojaków ściągać

Moim zdaniem tabelka dosyć spoko, tylko mam zastrzeżenie do nazwy "ELITA" bo jednak czołówkę światową, bo np. w ciągu wyrabiam nawet z nadwyżką wynik określony jako "ELITA" a nie uważam żeby to był jakiś kozacki wynik

Ostatnio edytowane przez jarot09 ; 15-05-09 o 17:53.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 17:56   #9
jarot09

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do jarot09 Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do jarot09
kurde nie zdążyłem edytować, miałem na myśli że czołówka światowa jest w stanie przynamniej w kategoriach cięższych, w siadzie wyciskaniu i ciągu robić po 100kg więcej niż w tej tabelce "ELITA" a właśnie wyniki światowej czołówki bym określał jako "ELITA"

są na świecie ludzie którzy bez sprzętów są w stanie podnosić 350-400kg w przysiadzie, ponad 300kg w wyciskaniu czy ponad 400kg w ciągu, (Andy Bolton chyba parę lat temu bez kostiumu wciągnął 430kg, a w kostiumie niedawno 457.5kg)

Ostatnio edytowane przez jarot09 ; 15-05-09 o 18:00.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 18:06   #10
mgr_mysza
Żagiel

dokladnie jak jarot

do tego knife określił elitę jako grupe stanowiącą mniej niż 1% populacji
a sam znam kilka osob które w conajmniej w jednej z tych kategorii by się znalazła w elicie

poza tym wszystko spoko ; - ) dobra robota.

Ostatnio edytowane przez mgr_mysza ; 15-05-09 o 18:07.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 20:54   #11
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Cytat:
Napisał mgr_mysza Zobacz post
do tego knife określił elitę jako grupe stanowiącą mniej niż 1% populacji
a sam znam kilka osob które w conajmniej w jednej z tych kategorii by się znalazła w elicie
To nie ja określiłem, to tylko wierne tłumaczenie z EXRX.NET

http://www.exrx.net/Testing/WeightLi...Standards.html

Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 15-05-09 o 20:55.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 16-05-09, 11:26   #12
Arachion
Żagiel

Nie populacji mężczyzn w ogóle tylko 'Less than 1% of the weight training population '. Bardzo dziwnie dobrali te ciężary. Dla ćwiczącego ważącego ok 90 kilo wynik ok 165 kilo w wyciskaniu plasuje go wśród elity, a w zarzucie musiałby to być wynik ok 150 kilo, są to wyniki nieproporcjonalne zważywszy na rekordy świata. Znaczy nie wiem jaki jest rekord w zarzucie, ale pewnie nie większy niż o 10% od rekordu w podrzucie. Niezły knife musisz mieć wynik w zarzucie skoro mieścisz się w zaawansowanych, widziałem tylko filmik jak robisz 120 kg co już jest bardzo dobrym wynikiem zważywszy na brak techniki olimpijskiej i i co za tym idzie koniecznością włożenie większej ilości surowej siły.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 18:06   #13
jarot09

w samej Rosji to takich ludzi z Elity jest mnóstwo

tylko zobacz ILE ludzi jest na świecie, więc myślę że ten 1% to może być i niekoniecznie więcej

Ostatnio edytowane przez jarot09 ; 15-05-09 o 18:08.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 18:07   #14
Junior
POPPERS

myślę, że sporo mniej niż 1% populacji robi takie wyniki (ELITY)

nie można patrzeć przez pryzmat forum i sportowców

do tego pewnie 15-20% populacji to dzieci/młodzi

i 20-40% to ludzie starsi, więc...

Ostatnio edytowane przez Junior ; 15-05-09 o 18:08.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 15-05-09, 18:13   #15
jarot09

pozatym jeszcze chodzi też o to "DOROŚLI MĘŻCZYŹNI"

życiową formę (jeżeli cały czas trenujemy dobrze) zazwyczaj osiąga się w wieku 30 kilku lat w sportach siłowych, a dorosłym mężczyzną jest się trochę wcześniej myślę, oczywiście są wyjątki jedni taką formę osiągną wcześniej (np. Szymon Kołecki) a niektórzy nawet później (np. Jan Wegiera) zazwyczaj gdy treningi odpowiednio zaczynają albo bardzo wcześnie albo dosyć późno,

Ostatnio edytowane przez jarot09 ; 15-05-09 o 18:16.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
clean, exrx.net, normy, power, przysiad, siły:, wycisk, żołnierski

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania