|
|
|
 |
|
|
|

|
|
 |
 |

|
|
 |
03-04-09, 16:27
|
|
|
Gwiezdna Gwardia
|
Siła, siła, siła - FAQ - trening, suple [ DYSKUSJA ]
Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 03-04-09 o 16:33.
|
|
|
|
03-04-09, 18:48
|
|
|
Zwierzokoks
|
Ja tylko odnośnie fragmentu:
Cytat:
|
Napisał Knife
NOGI = solidny trening przysiadów, 2x w tygodniu lub wręcz na każdym treningu (wtedy stopniujesz intensywność i objętość np. ciężko - lekko). NIE ROBIMY planu kulturystycznego z przysiadami, wykrokami czy uginaniami i prostowaniami na maszynach na jednej sesji treningowej. To prosta droga do spadku siły. Wykonujemy 10-12 serii na nogi, ale TYGODNIOWO. Czyli np. na jednym treningu przysiad ciężko (5-6 serii do 85% CM), a na drugim przysiad lekko (4-5 serii do 60-70% CM).
|
dodanie tych kilku serii nie obniży poziomu siły, jak się zrobi je z odpowiednią intensywnością. A na pewno pozwoli na poprawienie szczególnie sylwetkowo danego obszaru, jak i może go delikatnie wzmocnić :-).
|
|
|
|
03-04-09, 21:49
|
|
|
Gwiezdna Gwardia
|
Cytat:
Napisał zbyleq
dodanie tych kilku serii nie obniży poziomu siły, jak się zrobi je z odpowiednią intensywnością. A na pewno pozwoli na poprawienie szczególnie sylwetkowo danego obszaru, jak i może go delikatnie wzmocnić :-).
|
No świetnie, ale my nie skupiamy się na aspekcie wizualnym, tylko na SILE.
Parę serii może zniszczyć nasz system tygodniowy. Tak więc bardzo bym uważał, co dodajesz i w jakiej ilości.
Jak interesują cię maszyny, separacja, izolacja to robisz program BB - proste.
Cytat:
|
Napisał Miniaq
MC z odbijaniem od podłogi jest kontuzjogenne? Zdarza mi się to robić, jednak nic niepokojącego nie zauważyłem. Za to kiedyś nadwyrężyłem sobie prostowniki przy mostkowaniu, ale to na własne życzenie.
|
No owszem, wiele rzeczy to sprawa miesięcy nie tygodni. Kręgosłup nie przepada za wstrząsami. Naprężasz mięśnie i kręgi opuszczając sztangę- uderzając sztangą o ziemę zapewniasz im wstrząs i potem faza koncentryczna natychmiastowe naprężenie. Nie polecam. Pudzian też nie poleca.
Abstrahując od kontuzjogenności ... odbijanie = MNIEJSZY POWER. Takie oszukiwanie daje dodatkowe powtórzenia, ale oznacza mniejszą siłę, tak samo jak odbijanie sztangi od klaty przy wyciskaniu...
Cytat:
|
Napisał Bartek87
a ja się spytam przy okazji - jako forumowy spec od wytrzymałości i siły, jak myślisz, jak bardzo szkodzi rower w dużych ilościach(2-4 godziny dziennie) i zmiennej intensywności(czasami dni na luziku, czasami mocnego zasuwania na granicy mleczanów) przy robieniu siły nóg?
|
Bardzo może zaszkodzić. Nie polecam. Chyba, że robisz siłówkę dedykowaną pod kolarstwo. Wątpię, by po treningu MC/siadów byś był w stanie jechać na rowerze. Chyba na narkotycznych środkach przeciwbólowych 
Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 03-04-09 o 22:03.
|
|
|
|
03-04-09, 20:45
|
|
|
Sezonowiec
|
a ja się spytam przy okazji - jako forumowy spec od wytrzymałości i siły, jak myślisz, jak bardzo szkodzi rower w dużych ilościach(2-4 godziny dziennie) i zmiennej intensywności(czasami dni na luziku, czasami mocnego zasuwania na granicy mleczanów) przy robieniu siły nóg?
|
|
|
|
03-04-09, 21:03
|
|
|
Gwiezdna Gwardia
|
Bardzo fajny i przemyślany artykuł.
|
|
|
|
03-04-09, 21:45
|
|
|
Sezonowiec
|
MC z odbijaniem od podłogi jest kontuzjogenne? Zdarza mi się to robić, jednak nic niepokojącego nie zauważyłem. Za to kiedyś nadwyrężyłem sobie prostowniki przy mostkowaniu, ale to na własne życzenie.
|
|
|
|
03-04-09, 22:08
|
|
|
Turysta
|
knife a dlaczego z krotkowzrocznoscia nie mozna dzwigac?
|
|
|
|
03-04-09, 22:28
|
|
|
Gwiezdna Gwardia
|
Cytat:
Napisał Medzio
knife a dlaczego z krotkowzrocznoscia nie mozna dzwigac?
|
Ze względu na odklejenie siatkówki, ale to sprawa bardzo indywidualna. Okulista twoim przyjacielem, diagnostyka wskazana.
Co do roweru,biegania, pływania to w stosownej ilości i natężeniu spoko. Ale ostrzegam, że to może namieszać.
|
|
|
|
04-04-09, 13:43
|
|
|
Trener Impersonalny
|
Cytat:
Napisał _Knife_
Ze względu na odklejenie siatkówki, ale to sprawa bardzo indywidualna. Okulista twoim przyjacielem, diagnostyka wskazana.
Co do roweru,biegania, pływania to w stosownej ilości i natężeniu spoko. Ale ostrzegam, że to może namieszać.
|
dobra
ja jesem w temacie, nie moglem dostac pracy X razy w Polsce bo sie bali ze mi siatkowka sie odklei
jestem niewidomy na jedno oko, drugie ma małą krotkowzrocznosc
wg starych lekarzy [ktorzy nie aktualizuja wiedzy] krotkowzrocznosc = ryzyko odklejenia siatkowki i koniec
wg młodych [ktorzy ucza sie aktualnej wiedzy] prawdopodobienstwo odklejenia siatkowki wzrasta dopiero przy krotkowzrocznosci rzedu -10 czy -11
NIE DOTYCZY TO TEZ KONKRETNIE SPORTOW SILOWYCH
osobom z podejrzeniem odklejania siatkowki nie pozwala sie w zasadzie na zaden wysiłek fizyczny, ciezary rzedu 10kg czesto sa uznawane za niebezpieczne 
WIEC TAKI TRENING KULTURYSTYCZNY TEZ BY ODPADAŁ
PS
dobry artykuł, ale z ta krotkowzrocznoscia koniecznie sprostuj bo duzy odsetek cwiczacych ja posiada i niepotrzebnie by sie obawiało, jesli sie przyjrzysz wielu siłaczy czy kulturystow nosi okulary .
|
|
|
|
03-04-09, 22:18
|
|
|
Sezonowiec
|
szkoda.
kolarzem nie jestem, po prostu uwielbiam rower, mój ulubiony sport i cały sezon wiosna-jesień spędzam na nim jako okazja do aerobów, złapania słońca i wyluzowania po ciężkim dniu (często jeżdżę w nocy przed snem)
a jechać po treningu czasami da radę. wczoraj na treningu nóg (właśnie mc, przednie przysiady + odrobina lekkich wykroków) łzy mi leciały z oczu, parę godzin nieżywy, ale po 3 posiłkach dałem się namówić bratu i było ciężko, palenie nóg, zgrzytanie zębów, no ale ponad dwie godziny pojeździliśmy  zakwasy są, ale w normie, jak po samym treningu, zupełnie jakby rower nie zakłócił regeneracji - na logikę to zupełnie inne włókna pracują, tylko pewnie gorzej z CNS, mógł "oberwać" przy tym
|
|
|
|
03-04-09, 22:30
|
|
|
Turysta
|
nom to trzbea sie bedzie spytac no bo mam ten problem w sumie wada nie duza u mnie no ale mnie nastraszyles
|
|
|
|
03-04-09, 22:41
|
|
|
Gwiezdna Gwardia
|
Szansa wiesz  Raczej dla osób co mają powyżej -5... Ale teoretycznie są róźne przeciwskazania. Ciśnienie w trakcie serii wzrasta znacząco.
|
|
|
|
03-04-09, 22:42
|
|
|
Turysta
|
trudno najwyzej oslepne a z martwego ciagu nie zrezygnuje 
|
|
|
|
03-04-09, 22:43
|
|
|
Zwierzokoks
|
A czy wykroki nie są stosowane przez wielu zawodników w celu poprawy siły?...
zatrzymanie się na samym przysiadzie to wg mnie narzucanie sobie pewnych 'ograniczeń', zupełnie niepotrzebnie :-)
|
|
|
|
03-04-09, 22:45
|
|
|
Gwiezdna Gwardia
|
Widziałeś gdzieś wykroki w planach treningowych? Jako uzupełnienie jak najbardziej, ale najpierw trzeba przetrwać solidne przysiady
Poza tym na zawodach oceniają przysiad, a nie wykroki. Tam samo jak sztangielki są super, ale na zawodach jest sztanga...
Ja robiąc same przysiady poprawiłem wynik w przysiadzie przednim z 120 do 200 kg, a w tylnym z 175 do 225 kg...
Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 03-04-09 o 22:48.
|
|
|
|
| Narzędzia wątku |
|
|
| Wygląd |
Hybrid Mode
|
Zasady Postowania
|