Pajacyk - twoje kliknięcie pozwoli nakarmić głodne dzieci

stare 03-04-09, 16:27   #1
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Siła, siła, siła - FAQ - trening, suple [ DYSKUSJA ]

Tutaj wszelkie pytania etc. dotyczące -> http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=2284

Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 03-04-09 o 16:33.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 18:48   #2
zbyleq
Zwierzokoks

Ja tylko odnośnie fragmentu:

Cytat:
Napisał Knife
NOGI = solidny trening przysiadów, 2x w tygodniu lub wręcz na każdym treningu (wtedy stopniujesz intensywność i objętość np. ciężko - lekko). NIE ROBIMY planu kulturystycznego z przysiadami, wykrokami czy uginaniami i prostowaniami na maszynach na jednej sesji treningowej. To prosta droga do spadku siły. Wykonujemy 10-12 serii na nogi, ale TYGODNIOWO. Czyli np. na jednym treningu przysiad ciężko (5-6 serii do 85% CM), a na drugim przysiad lekko (4-5 serii do 60-70% CM).
dodanie tych kilku serii nie obniży poziomu siły, jak się zrobi je z odpowiednią intensywnością. A na pewno pozwoli na poprawienie szczególnie sylwetkowo danego obszaru, jak i może go delikatnie wzmocnić :-).
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 21:49   #3
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Cytat:
Napisał zbyleq Zobacz post
dodanie tych kilku serii nie obniży poziomu siły, jak się zrobi je z odpowiednią intensywnością. A na pewno pozwoli na poprawienie szczególnie sylwetkowo danego obszaru, jak i może go delikatnie wzmocnić :-).
No świetnie, ale my nie skupiamy się na aspekcie wizualnym, tylko na SILE.
Parę serii może zniszczyć nasz system tygodniowy. Tak więc bardzo bym uważał, co dodajesz i w jakiej ilości.

Jak interesują cię maszyny, separacja, izolacja to robisz program BB - proste.

Cytat:
Napisał Miniaq
MC z odbijaniem od podłogi jest kontuzjogenne? Zdarza mi się to robić, jednak nic niepokojącego nie zauważyłem. Za to kiedyś nadwyrężyłem sobie prostowniki przy mostkowaniu, ale to na własne życzenie.
No owszem, wiele rzeczy to sprawa miesięcy nie tygodni. Kręgosłup nie przepada za wstrząsami. Naprężasz mięśnie i kręgi opuszczając sztangę- uderzając sztangą o ziemę zapewniasz im wstrząs i potem faza koncentryczna natychmiastowe naprężenie. Nie polecam. Pudzian też nie poleca.

Abstrahując od kontuzjogenności ... odbijanie = MNIEJSZY POWER. Takie oszukiwanie daje dodatkowe powtórzenia, ale oznacza mniejszą siłę, tak samo jak odbijanie sztangi od klaty przy wyciskaniu...

Cytat:
Napisał Bartek87
a ja się spytam przy okazji - jako forumowy spec od wytrzymałości i siły, jak myślisz, jak bardzo szkodzi rower w dużych ilościach(2-4 godziny dziennie) i zmiennej intensywności(czasami dni na luziku, czasami mocnego zasuwania na granicy mleczanów) przy robieniu siły nóg?
Bardzo może zaszkodzić. Nie polecam. Chyba, że robisz siłówkę dedykowaną pod kolarstwo. Wątpię, by po treningu MC/siadów byś był w stanie jechać na rowerze. Chyba na narkotycznych środkach przeciwbólowych

Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 03-04-09 o 22:03.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 20:45   #4
bartek87
Sezonowiec

a ja się spytam przy okazji - jako forumowy spec od wytrzymałości i siły, jak myślisz, jak bardzo szkodzi rower w dużych ilościach(2-4 godziny dziennie) i zmiennej intensywności(czasami dni na luziku, czasami mocnego zasuwania na granicy mleczanów) przy robieniu siły nóg?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 21:03   #5
Hardened
Gwiezdna Gwardia

Bardzo fajny i przemyślany artykuł.
stare 03-04-09, 21:45   #6
Miniak
Sezonowiec

MC z odbijaniem od podłogi jest kontuzjogenne? Zdarza mi się to robić, jednak nic niepokojącego nie zauważyłem. Za to kiedyś nadwyrężyłem sobie prostowniki przy mostkowaniu, ale to na własne życzenie.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:08   #7
Medzio
Turysta

knife a dlaczego z krotkowzrocznoscia nie mozna dzwigac?
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:28   #8
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Cytat:
Napisał Medzio Zobacz post
knife a dlaczego z krotkowzrocznoscia nie mozna dzwigac?
Ze względu na odklejenie siatkówki, ale to sprawa bardzo indywidualna. Okulista twoim przyjacielem, diagnostyka wskazana.

Co do roweru,biegania, pływania to w stosownej ilości i natężeniu spoko. Ale ostrzegam, że to może namieszać.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 04-04-09, 13:43   #9
WODYN
Trener Impersonalny

Cytat:
Napisał _Knife_ Zobacz post
Ze względu na odklejenie siatkówki, ale to sprawa bardzo indywidualna. Okulista twoim przyjacielem, diagnostyka wskazana.

Co do roweru,biegania, pływania to w stosownej ilości i natężeniu spoko. Ale ostrzegam, że to może namieszać.

dobra

ja jesem w temacie, nie moglem dostac pracy X razy w Polsce bo sie bali ze mi siatkowka sie odklei

jestem niewidomy na jedno oko, drugie ma małą krotkowzrocznosc

wg starych lekarzy [ktorzy nie aktualizuja wiedzy] krotkowzrocznosc = ryzyko odklejenia siatkowki i koniec

wg młodych [ktorzy ucza sie aktualnej wiedzy] prawdopodobienstwo odklejenia siatkowki wzrasta dopiero przy krotkowzrocznosci rzedu -10 czy -11

NIE DOTYCZY TO TEZ KONKRETNIE SPORTOW SILOWYCH
osobom z podejrzeniem odklejania siatkowki nie pozwala sie w zasadzie na zaden wysiłek fizyczny, ciezary rzedu 10kg czesto sa uznawane za niebezpieczne
WIEC TAKI TRENING KULTURYSTYCZNY TEZ BY ODPADAŁ

PS

dobry artykuł, ale z ta krotkowzrocznoscia koniecznie sprostuj bo duzy odsetek cwiczacych ja posiada i niepotrzebnie by sie obawiało, jesli sie przyjrzysz wielu siłaczy czy kulturystow nosi okulary .
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:18   #10
bartek87
Sezonowiec

szkoda.
kolarzem nie jestem, po prostu uwielbiam rower, mój ulubiony sport i cały sezon wiosna-jesień spędzam na nim jako okazja do aerobów, złapania słońca i wyluzowania po ciężkim dniu (często jeżdżę w nocy przed snem)

a jechać po treningu czasami da radę. wczoraj na treningu nóg (właśnie mc, przednie przysiady + odrobina lekkich wykroków) łzy mi leciały z oczu, parę godzin nieżywy, ale po 3 posiłkach dałem się namówić bratu i było ciężko, palenie nóg, zgrzytanie zębów, no ale ponad dwie godziny pojeździliśmy zakwasy są, ale w normie, jak po samym treningu, zupełnie jakby rower nie zakłócił regeneracji - na logikę to zupełnie inne włókna pracują, tylko pewnie gorzej z CNS, mógł "oberwać" przy tym
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:30   #11
Medzio
Turysta

nom to trzbea sie bedzie spytac no bo mam ten problem w sumie wada nie duza u mnie no ale mnie nastraszyles
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:41   #12
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Szansa wiesz Raczej dla osób co mają powyżej -5... Ale teoretycznie są róźne przeciwskazania. Ciśnienie w trakcie serii wzrasta znacząco.
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:42   #13
Medzio
Turysta

trudno najwyzej oslepne a z martwego ciagu nie zrezygnuje
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:43   #14
zbyleq
Zwierzokoks

A czy wykroki nie są stosowane przez wielu zawodników w celu poprawy siły?...

zatrzymanie się na samym przysiadzie to wg mnie narzucanie sobie pewnych 'ograniczeń', zupełnie niepotrzebnie :-)
  Odpowiedź z Cytatem
stare 03-04-09, 22:45   #15
_Knife_
Gwiezdna Gwardia

Widziałeś gdzieś wykroki w planach treningowych? Jako uzupełnienie jak najbardziej, ale najpierw trzeba przetrwać solidne przysiady

Poza tym na zawodach oceniają przysiad, a nie wykroki. Tam samo jak sztangielki są super, ale na zawodach jest sztanga...

Ja robiąc same przysiady poprawiłem wynik w przysiadzie przednim z 120 do 200 kg, a w tylnym z 175 do 225 kg...

Ostatnio edytowane przez _Knife_ ; 03-04-09 o 22:48.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
dyskusja, siła, suple, trening

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania