Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 137

Wątek: Niski tesc, wysoka prolka

  1. #1

    Niski tesc, wysoka prolka

    Panowie, potrzebuje waszej opinii. Temat zakładam tu, uważam, że tu uzyskam najbardziej fachowe rady.
    Bujam się z problemem już z 4-5 lat. Zaczalem od budowy skinny fat, dowiedzialem sie ze mam male gino praktycznie od kiedy pamietam. No to na silke i !
    Ale po okolo roku stwierdzam ze wszystko po chvju niezle, bo mimo, ze od poczatku lepiej czy gorzej, ale wprowadzam diete to i tak prawie nic nie rosnie, poza brzuchem, a kumpel ma lepsze efekty po kanapkach.
    Badania na wlasna reke, tesc 400 (norma 200-800) prolka 25 (4-19) -> endokrynolog -> bromergon pol tabsa ed -> prolka 5 (4-19) i tak praktcznie od 4 lat. Po odstawieniu bromo prolka wraca na 20-30.
    Po drodze zmiany endo, ale leczenie caly czas bromergonem.
    Od roku jestem u jednego endo. Probuje znalezc przyczyne tej wysokiej prolaktyny. Badania przysadki itd. itp. i nie ma juz pomyslu, konsultuje i nic z tego.
    Po drodze inne badania:
    LH i FSH zawsze nisko (np. wynik 2-2,5 norma: 1,1-5)
    Testosteron wolny i ogolny tez ponizej polowy normy
    kortyzol gorna granica
    DHEA-S dolna granica normy

    Ogolnie te zbijanie prolki bromergonem odczuwalne jest tylko na papierku jak zrobie badanie.
    Poza tym majac 23 lata: brak zarostu, gino (4 i 5cm), fat nie do zrzucenia z brzucha/ud, masy miesniowej jak na lekarstwo. Libido srednie-niskie (dowiedzialem sie jak wyglada dobre libido jak zarzucilem booster tescia).
    Chce w koncu wymusic u endo decyzje w podjeciu jakichkolwiek krokow, bo z jej punktu widzenia jestem praktycznie zdrowy.
    1. Z tego co czytalem w necie ludzie w podobnym przypadku stosuja clomid/hcg. Powduje to wzrost LH co powoduje wzrost tescia. Ale czy to jest takie proste?
    2. Tesc syntetyczny, ale to przy istniejacym juz gino wydaje mi sie slabym pomyslem.
    3. inna opcja?

    Im wiecej czytam roznych tematow w necie, tym mniej wiem. A endo sama z siebie chyba sie boi podjac jakakolwiek decyzje i na nastepnej chce wymusic jakies dzialanie a jak mnie odesle z kwitkiem to szukam dila i kupuje ruska mete

  2. Chcesz spalić tłuszcz?

    spalacz tluszczu
  3. #2
    Niski teść jak na twój wiek niskie LH, FSH to może być hipogonadyzm wtórny (warto to wziąć pod uwagę). Poczytaj sobie o przyczynach hipogonadyzmu i sprawdz czy coś do Ciebie pasuję. Ewentualnie możesz mieć idiopatycznie. Tak czy owak warto spróbować test reakcji przysadki klomifenem. Może zaproponuj to swojemu endo?

    Co do prolaktyny to masz typowe objawy hiperprolaktynemii. Miałeś robiony rezonans przysadki etc?

  4. #3
    Rezonans przysadki byl. Z kontrastem. Wyszlo czysto. Przyczyna wysokiej prolki nadal nieznana.

    Czesciowo objawy hipogonadyzmu pasuja, czesciowo nie. Brak zarostu, malo miesnia, duzo fatu na brzuchu, raczej wysoki ton glosu - jest.
    Czyli na pierwsz ogien zaproponuje klomifen.
    Ostatnio juz wspominalem czy jakos moznaby podniesc tescia, to tlumaczenie sprzezeniami zwrotnymi, ze tak latwo to nie jest itd. itp.
    Najardziej dobijajacy fakt - wazysz 70kg/175cm, cisniesz 4 miechy LC, koncowka na vlcd, cwiczen na brzuch jak "przechvuj z naszej silowni" a kraty na brzuchu niet.
    Ostatnio edytowane przez booolooo ; 21-08-14 o 10:58

  5. #4
    O stary, mam dokładnie to samo co ty. Nawet wiek się zgadza. Z tym, że gino wycięte w tamtym roku po 8 czy 10 latach wstydu... LH nisko, teść to ok. 250-300 przy 230-800 widełkach. Fat z brzucha nie do zrzucenia już na pewnym poziomie. Byłem u b. dobrej pani prof. z UMB, to ona skierowała mnie do kliniki. 5 dni badań: było podejrzenie hipogonadyzmu ale badania genetyczne ujemne, rezonans przysadki, testy organizmu co pół godziny po podaniu zewnętrznym LH, urolog, masa testów i badań. Generalnie wg. nich jestem zdrów, taka ma uroda. A nie ukrywam, że chętnie podbiłbym libido, teścia i dorzucił trochę mięcha, bo raczej łapię fat zamiast prawilnego mięska. Będę zaglądał do tematu.


    Aaaa, zostałem też skierowany przez panią prof. do innego profesora - ponoć wielkiego fachowca w sprawach invitro, niepłodności itd (ale też męskich spraw) i on patrząc na wyniki powiedział, że nic tu nie ma i prawdopodobnie jestem poprostu przyblokowany przez psychikę i temu LH nisko. Ale tyle lat? Generalnie uskarżałem się na problemy z psychiką - doły, depresja. I właśnie wg. mnie jest to spowodowane niskim testosteronem... Koło się zapętla. Bo skoro twierdzą, że jestem przyblokowany przez psychę, a ja uważam, że właśnie psycha słaba przez hormony, to już nie wiem. Zostało się bić po dupie, ale to dopiero po wyprowadzce od starszych na stałe (w domu by mnie zlinczowali). Ale tak się ładować syntetykiem do końca życia to też nie rozwiązanie...

    booolooo, skąd jesteś?
    Ostatnio edytowane przez podlalo ; 23-08-14 o 17:14

  6. #5
    @podlalo

    A jak reaguje LH i teść na klomifen? Próbował w ogóle ktoś Ci zrobić odblok?
    Jeśli chodzi i poziom twojego teścia to niektórzy lekarze uznają, że jest w porządku pod warunkiem że nie ma objawów. Z tego co piszesz to masz typowe objawy niskiego testosteronu więc kwalifikujesz się pod leczenie. Znajdź lekarza który weźmie Cie na poważnie - a mogą cię zlewać przez wiek.

  7. #6
    Clomidu nie dostałem. Powiedziano mi, że nie kwalifikuję się pod zewnętrze podawanie testa. Temat się uciął. Jakbym dostał aptecznego to z jednej strony bym się mega cieszył, bo w końcu przez zimę może udałoby mi się zrobić raz, że formę, a dwa - ta nieszczęsna psycha. Ale niestety to jest krótkofalowe i trzeba przyjmować go ciągle, żeby było ok.

  8. #7
    Standard.

    Problem mam podobny, wymówki lekarzy że za młody na testa aptecznego.

    Też myślałem nad HCG/Clomidem.

    Działasz coś w takim wypadku na własną ręke czy idziesz do innego endo ?

  9. #8
    @podlalo
    Sporo ludzi (widac po forach) ma takie problemy, a ze wszystko sie miesci w "normach" to z punktu widzenia lekarza temat jest olewany... Mi tez endo powiedziala, ze praktycznie to ja zdrowy jestem, tylko ta prolaktyna za wysoka. Jak ***** zdrowy jak mam gino?
    Na poczatku wrzesnia mam wizyte, tym razem planuje twardo mowic ze chce ten nieszczesny Clomid chociaz sprobowac. Taki odblok bez cyklu. Bo tesc to jest zle rozwiazanie. Tak jak piszesz.
    A jak mnie znowu oleje, to moze chociaz wydebie comiesieczne skierowanie na badania hormonow i bede probowal boostery tescia, albo i na lewo na wlasna reke clomid.
    Ja zech z okolic Leszna, wlkp. W promieniu 90km zadnego androloga :/

    Najwazniejsze, jak sie idzie do endo to w takim wypadku mowic ze libido jest zerowe. Nawet jak jest ok.

  10. #9
    Poszukajcie kolesia o nicku Hermann na forum sfd...jest lekarzem i ma ogromna wiedzie i wiem ze już nie jedna osobe prowadzil w podobnych problemach co wy macie...

  11. #10
    Jednak endo wyslal ostatecznie mnie do androloga... + neurochirurg zeby do konca wyjasnic sprawe rezonansu. Bo niby cos jest, ale nie powinno to powodowac wysokiej prolki.
    Zaden klom nie wchodzi w gre jak pytalem. Moze sprobowac na wlasna reke? Zastanawiam sie.
    Pytanie z innej beczki, czy idzie sobie w kilka dni jakimis prostymi sposobami mozliwie jak najbardziej obnizyc tescia itp. Chce zeby badania wyszly jak najbardziej zle. Obzarstwo, alko, zadnej silki 2-3 dni przed badaniem?

  12. Wybierz suplementy dla siebie

  13. #11
    Ziolo obniza testa

  14. #12
    Sezonowiec
    Dołączył
    Aug 2012
    Lokalizacja
    Toruń
    Postów
    591
    Cytat Zamieszczone przez booolooo Zobacz posta
    Jednak endo wyslal ostatecznie mnie do androloga... + neurochirurg zeby do konca wyjasnic sprawe rezonansu. Bo niby cos jest, ale nie powinno to powodowac wysokiej prolki.
    Zaden klom nie wchodzi w gre jak pytalem. Moze sprobowac na wlasna reke? Zastanawiam sie.
    Pytanie z innej beczki, czy idzie sobie w kilka dni jakimis prostymi sposobami mozliwie jak najbardziej obnizyc tescia itp. Chce zeby badania wyszly jak najbardziej zle. Obzarstwo, alko, zadnej silki 2-3 dni przed badaniem?

    Oczywiście nie namawiam, ale spróbuj załatwić clomid i po 14 dniach brania zrób teścia, LH, FSH i estro. Będziesz miał wszystko jak na tacy.

    Skarżysz się na jakieś inne problemy zdrowotne?
    Ostatnio edytowane przez Alex ; 03-09-14 o 13:39

  15. #13
    hcg albo clomid 7 dni 100mg/dzien robisz badania jak pisał kolega wyżej i przynajmniej zobaczysz czy jest reakcja jajec

    Przy niskich gonadotropinach najlepsza opcją mimo wszystko jest podawanie hcg, tylko protokół tego jest niejasny - nikt nie wie jak dawkować. Czytałem, że najbezpieczniej jest 500 jednostek eod i to już podnosi testa znacznie nie powodując aromatyzacji. Dlatego dawki hcg powinny być dobierane indywidualnie pod badania.

  16. #14
    Mam skierowanie na full badania (tesc, tesc wolny, lh, fsh, estradiol, shgb i jeszcze kilka)
    I dylemat czy robic je teraz i isc do androloga, czy wszamac clom, zrobic badania i z tym isc. Pytanie jak zareaguje na taka samowolke. Bardziej podoba mi sie druga opcja

    Cytat Zamieszczone przez ziki2000 Zobacz posta
    Ziolo obniza testa
    jak sie zdecyduje na opcje nr 1 to zeby wyniki wyszly jak najgorsze

    Najbardziej przeszkadza mi gino, brak zarostu, lapanie tluszczu i brak mozliwosci lapania miecha. Poza tym wykonczylem plecy ciagami i siadami.

  17. #15
    Sezonowiec
    Dołączył
    Aug 2012
    Lokalizacja
    Toruń
    Postów
    591
    Bierz cloma i rób badania ryzykujesz, ale domyślam się, że zalezy Ci na czasie ?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Dołącz do nas na FB

Partnerzy

MMA odzywki sklep plany treningowe spalacz tłuszczu legginsy