Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Polędwiczki wieprzowe z karmelizowaną cebulą

  1. #1
    Trener Personalny Awatar Mawashi
    Dołączył
    Mar 2009
    Lokalizacja
    Wiórkowo
    Postów
    8 846

    Polędwiczki wieprzowe z karmelizowaną cebulą

    Jako odmiana od monotonnej metody przygotowywania mięsa, proponuję spróbować czegoś nieco bardziej wyszukanego. Dzięki temu, zagłębicie się w dużo bardziej bogate doznania smakowe które zrekompensują pewne codzienne niedostatki

    Przygotowanie potrawy nie wymaga dużego nakładu czasu, jednak najlepiej smakuje przyrządzone tuż przed podaniem. Dlatego proponuję je jako danie na kolację lub obiad w dzień wolny od pracy.

    Do przygotowania potrzebne będzie:

    500 gr polędwicy wieprzowej
    kilka gałązek rozmarynu świeżego
    łyżeczka rozmarynu suszonego
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    łyżeczka soli
    2 cebule czerwone
    100 ml czerwonego wina wytrawnego
    20-30 ml octu balsamicznego
    łyżka stołowa śmietany kremówki 30%

    Polędwicę czyścimy z błonek, przekrawamy na pół (łatwiej się manewruje mięsem i równomiernie się piecze).
    201211121579.jpg
    201211121580.jpg
    Wszystkie zioła i przyprawy siekamy razem drobno na jednolitą masę.

    Dzielimy je na dwie porcje i cienko rozprowadzamy na desce.

    Każdy kawałek mięsa obtaczamy w przyprawach, tak by równomiernie pokryły mięso.
    Mięso odkładamy w chłodne miejsce.

    Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki.

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C, kratkę układamy na górnym poziomie i wykładamy folią aluminiową.

    Na rozgrzaną patelnie dajemy około 30 gr oliwy z oliwek (opcjonalnie klarowane masło).

    Obsmażamy krótko mięso z każdej strony, tak aby zamknęły się nam wszystkie włókna. Mięso wykładamy do rozgrzanego piekarnika.
    201211121581.jpg
    Na patelnie z pozostałym tłuszczem wrzucamy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy ją by zmiękła i lekko pociemniała. Dodajemy wino, zwiększamy ogień i redukujemy wino aby odparowało. Po zgęstnieniu dolewamy ocet balsamiczny i również redukujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    201211121582.jpg
    201211121583.jpg
    Powinno to zająć około 10 minut, a w tym czasie polędwiczki powinny być już dobre (potrzeba im około 10-12 minut).
    Wyjmujemy mięso i odkładamy na kilka minut na deskę, żeby soki równo się rozłożyły w mięsie.
    201211121584.jpg
    Na talerze wykładamy porcję karmelizowanej cebulki, a na nią pokrojone w plastry polędwiczki. Świetnie pasuje z opiekanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Można również zjeść bez dodatków skrobiowych z dodatkiem sałaty z sosem jogurtowo czosnkowym.
    201211121586.jpg
    No i pamiętajcie: nie jada się surowej wieprzowiny

  2. Szukasz odpowiedniej odżywki?

  3. #2
    Nie je się surowej wieprzowiny - to błąd techniczny !!!

  4. #3
    Za mały talerz ! Błąd techniczny !!

  5. #4
    Świetnie się składa, jutro polędwiczki miałem w planie.

  6. #5
    Wzorowo, osobiscie zalewam calosc na patelni wywarem wieprzowym i pozniej, po odparowaniu dobrych 50% plynu zageszczam smietana. Dobry przepis Maw.
    Ostatnio edytowane przez Lenny ; 14-11-12 o 07:31

  7. #6
    Partner Body-Factory Awatar karol
    Dołączył
    Nov 2009
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    1 595
    Kozak! Jutro to przygotuję.
    Ostatnio coraz częściej używam octu balsamicznego. Daje radę.
    Kiedy dodajesz śmietany ?
    Ostatnio edytowane przez karol ; 16-11-12 o 10:30

  8. #7
    Trener Personalny Awatar Mawashi
    Dołączył
    Mar 2009
    Lokalizacja
    Wiórkowo
    Postów
    8 846
    Cytat Zamieszczone przez karol Zobacz posta
    Kozak! Jutro to przygotuję.
    Ostatnio coraz częściej używam octu balsamicznego. Daje radę.
    Kiedy dodajesz śmietany ?
    ma samym końcu, ale nie ma obawy 30% i tak się nie waży

  9. #8
    Partner Body-Factory Awatar karol
    Dołączył
    Nov 2009
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    1 595


    Całkiem spoko wyszło. Zrobiłem z kaszą orkiszową. Chyba dałem trochę za dużo octu balsamicznego ale generalnie fajna odmiana!
    Pozwoliłem sobie wrzucić przepis na Bloga - oczywiście podlinkowałem do Forum
    http://fitness-food.pl/blog/2012/pol...erwona-cebula/

  10. #9
    Trener Personalny Awatar Mawashi
    Dołączył
    Mar 2009
    Lokalizacja
    Wiórkowo
    Postów
    8 846
    podałem proporcje przybliżone, bo nigdy nie używam miarki do takich przepisów zawsze robię na wyczucie i smak
    cieszę się, że spróbowałeś wygląda bardzo apetycznie

  11. #10
    Zwierzokoks Awatar cziken
    Dołączył
    Apr 2012
    Lokalizacja
    ΔΔΔ
    Postów
    3 032
    łoooo jak to ładnie wygląda zachęciłeś mnie karol, może w weekend to zrobie

  12. #11
    Super, ja to opylił bym w jedne wiczór
    Czy kancelaria ulmer ma dobrą ofertę oc?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Dołącz do nas na FB

Partnerzy

MMA odzywki sklep plany treningowe