Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 45 z 46

Wątek: [pieczywo] Chleb razowy na zakwasie

  1. #31
    Adame zadał mi dobre pytanie, faktycznie pominęłam to z rozpędu w przepisie:

    " po zagnieceniu ciasta przekładam do foremki, wyrównuję łyżką, przykrywam formę ściereczką i odstawiam na 12 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Dlatego zagniatam albo rano i piekę wieczorem, albo zagniatam wieczorem i piekę rano."


    Lara - ten zakwas, który Ci zostanie dokarmiasz dalej - jedno dokarmianie to mniej więcej 200g zakwasu (100 wody i 100 mąki) czyli 3 karmienia i masz 600g - jak zakwas już ma kilka dni to można go karmić częściej niż raz na dobę - o ile jest taka potrzeba. Mi zwykle bochenek starcza na 2-3 dni (a robię małą foremkę z połowy porcji)

  2. #32
    Partner Body-Factory Awatar karol
    Dołączył
    Nov 2009
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    1 595
    Cytat Zamieszczone przez Lara Croft Zobacz posta
    jeszcze jedno pytanie, bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałam jak chcę upiec kolejny chleb, to znowu muszę mieć 500g zakwasu na 500g mąki, tak? czyli muszę dokarmiać go przez kolejne parę dni na nowy chleb?
    Nie potrzeba aż tyle zakwasu.
    Ja od każdego chleba, w momencie wyrabiania ciastka odkładam 2 łyżki do szklanki, przykrywam papierowym ręcznikiem i do lodówki. Po kilku dniach, kiedy piekę kolejny chleb, dokarmiam ten zakwas (łyżka mąki, kieliszek wody), odstawiam na noc i rano wyrabiam ciasto na kolejny chleb (znów odkładam 2 łyżki do szklanki, żeby mieć na następny raz). I tak w kółko... w lodówce zawsze jest szklanka napełniona zakwasem do 1/3 objętości.

  3. #33
    Sztywny Pal Azji Awatar Lara Croft
    Dołączył
    Nov 2008
    Lokalizacja
    Norwegia
    Postów
    2 317
    karol, a ile dajesz mąki w stosunku do ilości zakwasu? i czy odstawiasz ciasto po wyrobienu na 12 godzin tak, jak pisała keskese?

    mój chleb wychodzi trochę zakalcowaty - bo nie wiedziałam, że trzeba wyrobione ciasto odstawic do wyrośnięcia ale i tak jest tysiąc razy lepszy niż to, co mogę kupić w sklepie natomiast mój żołądek chyba nie bardzo go lubi, nie wiem, czy to kwestia braku wyrośnięcia ciasta, czy mąki żytniej, mieliście problemy żołądkowe po takim chlebie?
    Byc silnym znaczy być pożytecznym

  4. #34
    Zwierzokoks Awatar Adame90000
    Dołączył
    Jan 2010
    Lokalizacja
    Siedmiomilowy las
    Postów
    4 189
    Raczej zbyt kwaśne jest dla Ciebie

    Pewnie taka Twoja przypadłość

    ja tam świetnie się po nim czuję

  5. #35
    Sztywny Pal Azji Awatar Lara Croft
    Dołączył
    Nov 2008
    Lokalizacja
    Norwegia
    Postów
    2 317
    szkoda. co prawda na codzień i tak nie jem chleba, więc muszę się tylko wyrzec go w ramach cheatu, ale to takie fajne raz na jakiś czas zjeść KANAPKĘ z masłem i białym serem...
    Byc silnym znaczy być pożytecznym

  6. #36
    Zwierzokoks Awatar cziken
    Dołączył
    Apr 2012
    Lokalizacja
    ΔΔΔ
    Postów
    3 052
    zawsze Lara możesz zrobić chlebek na drożdżach i tak pewnie będzie lepszy niż ten ze sklepu
    Ostatnio edytowane przez cziken ; 03-01-13 o 11:43

  7. #37
    Hej

    Mam pytanie z cyklu gupich.


    Zrobiłem dziś rano pierwsza porcje zakwasu i odstawiłem, ale "ktoś" uprzejmy wstawił mi to do lodówki.
    Zakladam, że lezało tam to około 12godzin.

    Co robić?
    Normalnie dokladac kolejne porcje czy też wywalić i zaczać od nowa?

    Dzieki za odpowiedz

  8. #38
    Zwierzokoks Awatar Adame90000
    Dołączył
    Jan 2010
    Lokalizacja
    Siedmiomilowy las
    Postów
    4 189
    tak jakbyś się cofnął 12h, zamieszaj i odstaw.

  9. #39
    Działaj normalnie, zakwasowi nic się nie stało

  10. #40
    Partner Body-Factory Awatar karol
    Dołączył
    Nov 2009
    Lokalizacja
    Poznań
    Postów
    1 595
    Cytat Zamieszczone przez Lara Croft Zobacz posta
    karol, a ile dajesz mąki w stosunku do ilości zakwasu? i czy odstawiasz ciasto po wyrobienu na 12 godzin tak, jak pisała keskese?

    mój chleb wychodzi trochę zakalcowaty - bo nie wiedziałam, że trzeba wyrobione ciasto odstawic do wyrośnięcia ale i tak jest tysiąc razy lepszy niż to, co mogę kupić w sklepie natomiast mój żołądek chyba nie bardzo go lubi, nie wiem, czy to kwestia braku wyrośnięcia ciasta, czy mąki żytniej, mieliście problemy żołądkowe po takim chlebie?
    U mnie sprawa jest prosta.

    1. mąki daje tyle ile w przepisie
    2. zakwas daje cały jaki mam tj. ok. 1/3 szklanki
    3. wyrabiam ciasto
    4. wylewam do foremek (keksówek) - ciasto zajmuje ok 1/2 objetości
    5. odstawiam do wyrośnięcia koło kaloryfera
    6. gdy wyrośnie do końca wysokości foremki, lub lekko ponad (4-8 godzin w zależności od temperatury - wstawiam do nagrzanego piekarnika
    7. jesli robie wszystko zgodnie z przepisem nie wychodzi mi zakalec, tylko suchy fajny chleb, jak na zdjęciu na 1 stronie

  11. Pyszne odżywki białkowe

  12. #41
    Zwierzokoks Awatar Adame90000
    Dołączył
    Jan 2010
    Lokalizacja
    Siedmiomilowy las
    Postów
    4 189
    Do wody jaką dodajecie do ciasta spokojnie można dodać z 15g drożdży - zbogaci to skład i smak chleba, zwiększy porowatość.

    Do mąki żytniej możecie dodać 10% pszennej, ciasto będzie pulchniejsze.


    Jeśli chcecie piękną i chrupką skórkę to:

    Podczas rośnięcia ciasta smarujecie powierzchnię ciasta wodą z mąką. Kilkakrotnie - przesycha, to smarujecie znowu.


    Po upieczeniu, otwieracie piekarnik i smarujecie chlebek wodą z mąką ziemniaczaną (krochmal), wtedy skórka będzie błyszcząca


    To tyle porad od wujka dobra rada

  13. #42
    ale przecież własnie o to chodzi, żeby był bez drożdży

    mnie zawsze wychodzi idealny (chociaż pierwsze 2 razy wyszedł lekko gliniasty, ale upiekłam już grubo ponad 300 bochenków, więc te 2 można uznać za niebyłe) i utrzymuje świeżość przez 10-14 dni

    zawsze daje tyle samo zakwasu co mąki (wagowo) i nieco mniej wody (80% wagi zakwasu).
    dodatkowo na każdy kilogram wagi składników 15g soli
    no i dodaję zwykle płatki owsiane i siemię lniane, a czasem inne dodatki (pestki dyni, orzechy, pestki słonecznika, czarnuszkę)

  14. #43
    Szacun
    Gdzie wpasc na konsumpcje?

    Ja kupilem juz pestki dyni, mam też siemię lniane (ale mielic?).


    Mam tylko jeden problem, mam piekarnik bez wskaźnika temperatury
    Od 2 dni chodze i szukam tego po sklepach i nigdzie nie ma. Cholestwo za 15 zl i znow zostanie mi tylko alledrogo...

  15. #44
    Sezonowiec Awatar Turtlak
    Dołączył
    Aug 2009
    Lokalizacja
    Włocławek
    Postów
    486
    Cytat Zamieszczone przez lupus Zobacz posta
    Szacun
    Gdzie wpasc na konsumpcje?

    Ja kupilem juz pestki dyni, mam też siemię lniane (ale mielic?).


    Mam tylko jeden problem, mam piekarnik bez wskaźnika temperatury
    Od 2 dni chodze i szukam tego po sklepach i nigdzie nie ma. Cholestwo za 15 zl i znow zostanie mi tylko alledrogo...
    czy pewnie masz piekarnik gazowy , a ile oczek ma skala ?
    Ja bym na twoim miejscu najpierw sprawdził w instrukcji obsługi (jak nie masz to na internecie) a jak nie , to zastosował skale z neta:

    zależy ile masz oczek na skali , na przykład :
    1-140
    2-155
    3-170
    4-185
    5-200
    6-215
    7-225
    8-240

    140°C 1
    150°C 2
    160°C 3
    180°C 4
    190°C 5
    200°C 6
    220°C 7
    230°C 8
    240°C 9

    miałem ten sam problem.

  16. #45
    Heh, jakos sobie poradziłem, piekłem właśnie na "4"

    Jak na 1szy chleb chyba nie jest źle.
    Trochę mi spekał po boku i od spodu troche przykleił do papieru.
    Jak był ciepły to dupy smakowo nie urywał, ale jak ostygł to z masełkiem wchodzi idealnie.


    Ale pięknie pachniał







Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Dołącz do nas na FB

Partnerzy

MMA odzywki sklep plany treningowe spalacz tłuszczu legginsy